Taximetristi

De ce nu pot fi niciodata multumit de cum merg taximetristii ? Nu am sa zic nimic despre toti pentru ca sunt deja o categotrie prea mare de oameni ca sa pot generaliza dar am sa iau asa pe bucatele.

Pentru ca am ramas fara carnet cu 2 luni in urma mai merg din cand in cand cu taxiul.Cateodata ma grabesc, alteori nu.Conform regulilor de aur ale lui Murphy, atunci cand ma grabesc dau peste un mosneag cu un logan cu 200.000 km care se taraie si la 40 km la ora e in viteza a 5-a, care da prioritate si catzeilor si nu stie cum sa faca sa prinda cat mai multe stopuri.
Cand nu ma grabesc deloc, dau peste tineri nervosi care schimba benzile ca schiorii cand fac slalom, frana acceleratie frana, injura, se agita si imi fac stomacul ca o masina de spalat sau se mai intampla sa dau peste mosnegi nebuni care dau aerul cald la maxim cand intru in masina si se gandesc sa imi puna muzica asa ca dau drumu la casetofon la maxim si imi pun o manea.Si pentru ca sunt asa surzi, oricat as tipa la ei sa dea mai incet sau sa schimbe ... nici o sansa pana la destinatie.

Mai este si cazul in care te sui intr-o masina unde soferul nu a auzit de odorizant.Si pute a picioare, a transpiratie, a mancare ... a tot ce vrei de-ti vine sa mergi la -10 grade cu geamu deschis ca sa poti respira.Aia is de obicei cei mai nevinovati.Se emotioneaza pana si cand iti dau restul si incearca sa faca totul corect si fara repros.Ei cum sa-i spui omului dupa ce il vezi cat se agita sa iti faca pe plac " Domle ... puti! ". Ti se face mila si iti sigilezi caile respiratorii gandindu-te la parfumul unei gagici de aseara.

Si ar mai fi taximetristii care au o poveste clasica si o spun fiecarui client cand intra in masina incercand sa faca un fel de conversatie.Sa zicem ca daca o fac pentru a face clientul sa se simta bine si nu pentru ca se plictisesc sau le e urat sa mearga cu un strain si sa taca atunci ar fi ok ... Dar aia care au bancuri prestabilite sunt penali.Pentru ca de obicei bancurile sunt ori rasuflate, ori prea aiurea spuse ca sa te faca sa razi.

Am intalnit totusi si taximetristi profesionisti.Chiar am intalnit.Care pareau a se comporta responsabil in trafic, mergeau cu 40-50 pe cel mai scurt drum, nu vorbeau la telefon in timp ce conduc, masina le era spalata si frumos mirositoare si asa mai departe.

Am prostul obicei sa ma uit in fiecare logan-taxi cand intru la kilometraj.Recordul pe care l-am intalnit a fost un logan cu 272.000 km . Ala cred ca era veteranul dar daca ati vazut voi unul cu mai multi km sa-mi ziceti.Chiar sunt curios.

Sunt taximetristi stresati de lege care te roaga politicos sa-ti pui centura cand intrii.Sau poate sunt ei asa mai responsabili si se gandesc la siguranta ta. :)) desi in Romania ... nu s-a mai gandit de mult nimeni la siguranta mea.Nici eu :))
Altii iti spun cand te vad ca iti pui centura ca lasa ca nu e nevoie.Aia se gandesc probabil ca daca toata lumea si-ar pune centura in masina lor s-ar toci musamaua aia si probabil nu le-ar conveni :))

Am mers cu taximetristi superdotati care aveau in masina tot confortul de zici ca acolo traiau.Televizor, laptop, telefon, statie, frigider ( cu suport fix pentru toate ) si evident un casetofon marfa.La aia cand te sui in masina sunt atenti sa stai cu picioarele pe pres si sa nu murdaresti.Masina lor - iubirea lor .. ce sa mai ..

Sunt o categorie de taximetristi care ma enerveaza.Anume mosnegutii avizi dupa bani si comenzi.Aia care iau comanda la primul apel desi sunt la 6-7 km distanta, mint baza ca au client in zona si pe deasupra nici nu stiu adresa bine.Si bajbaie pe la blocuri cautand clientul care sta in frig in fata scarii si asteapta.Si daca il dojenesti ca de ce a intarziat .. "pai sa vezi ca " + o minciunica . Frate exista statie, exista canalul 2 si poti sa intrebi colegii unde e adresa daca nu stii.Nu se supara nimeni si cu siguranta la orice ora exista un alt taximetrist care va da "pe 2 " si te va ajuta.Nu invata strazile Iasului cand te asteapta clientul la scara.

Deasemenea, ma enerveaza taximetristii care nu au rest.Si cand le arati o bancnota de 100 Ron .. mamaaa parca i-ai lovit la glezne.Se supara.Ba chiar te trimit pe tine sa schimbi :)) Eu cand patzesc asa ceva le zic ca ori imi dau rest, ori nu le mai platesc nimic.Pai cum bai!? Stai macar 1 ora in fiecare statie de taxi si nu ai timp sa te duci la un chiosc si sa iti schimbi banii ? Hai las-o. Si cum sa pui clientul sa se duca sa schimbe? Stiu ca e nasol sa il lasi singur in masina si sa te duci tu pentru ca poate sa-ti fure ceva de pe acolo da e problema ta.Trebuia sa ai rest.Orice comerciant responsabil are.

In concluzie ... nu putem afirma nimic despre taximetristi in general pentru ca sunt oameni ca noi si evident diferiti.Da pe categorii asa ... putem sa-i certam nu ? :)

Ok acuma e randul vostru.Comments cu ceea ce va place/nu va place la taximetristi.Sau o istorioara concludenta celor spuse mai sus.Hai ca stiu ca ati patit-o si voi.


4 comments:

Anonymous | November 28, 2008 at 2:28 PM

Asa e cum zici tu cu taximetristii. Da' gandeste-te ca un serviciu din ala cum vrei tu te-ar costa 1.5 euro / km cum e prin vestu salbatic european. Adica au ajuns sa coste asa mult incat nici oamenii cu bani nu-si permit sa mearga cu taxiul ca te costa un drum printr-un oras mare cat rata la masina :).
Deci nah, fiind departe de toate cele (eu) stau asa si ma gandesc ca as merge bucuros cu un distrus din ala de taximetrist de-al nostru care te traverseaza orasu pe 3 euro :)
p.s. Si nici sa nu te gandesti sa-mi zici de salarii :)

Georgia | November 28, 2008 at 8:09 PM

ah asta nu e nimic....imagineaza-ti ca pe langa toate aceste "calitati" ar mai fi si psd-isti??? de fapt nu iti imagina..ca e real...astazi taximetristii de la RVR (fostul for you) s-au intalnit in parcarea benzinariei mol...si si-au lipit afise cu psd...si si-au arborat steaguri cu sigla partidului...beax :)

Laura | December 1, 2008 at 8:06 PM

Primul lucru pe care l-am observat cand am venit in Iasi, a fost , faptul ca un taximetrist mi-a dat 50 bani rest ( si m-a uimit foarte tare :D), pe cand in Bucuresti daca nu ii dai spaga te mai si injura.
Aici in Iasi, taximetristii sunt mai linistiti..si orasul la fel :)

Anonymous | December 3, 2008 at 8:17 PM

Nu prea merg cu taxi, dar am "norocul" sa-i intalnesc in trafic si din fericire n-am lovit nici unul pana acum pentru ca nu am un stil nervos de condus si i-am evitat, am franat la timp, dar foarte multi ma dispera. Se baga in fata ta, nu te lasa sa iesi de pe o straduta lauralnica, te claxoneaza la semafor cand inca mai sunt 2-3 secunde de rosu, trec cand deja s-a facut rosu de 2-3 secunde si ar mai fi. La fel cum ai spus si tu, nu sunt toti in aceeasi oala, dar majoritatea da...