Despre teoria conspiratiei dar mai cu seama despre cauzele si efectele ei

De vina sunt americanii, rusii, Soros, mafiotii. Ceausescu inca traieste intr-o tara indepartata si mananca portocale...

O noua provocare loveste societatea! Un nou fel de a gandi! Sau este oare vechi?
Din ce in ce mai multi oameni suspecteaza o putere ascunsa ce comploteaza pentru a le creea realitatea. Acest gen de gandire incepe prin asocierea la tot felul de idei de conspiratii politice, economice, etc., cultivand in timp neincredere in tot ceea ce exista in jur. Atunci cand individul crede ca :

1.Marjoirtatea traieste intr-o minciuna
2.Doar el si alti cativa stiu adevarul
3.Totul e o conspiratie
4.Adevarul sta aproape invers fata de ce crede lumea momentan
5.Suntem cu totii prostiti de cateva mari puteri care fac jocurile cum vor ele si ne sug sangele

este deja contaminat. Mai precis, individul se afla intr-o zona de autoaparare activa. Spun activa pentru ca dezvolta constant o arma impotriva tuturor lucurilor care ii provoaca aceasta stare. Cultivarea neincrederii devine un obiectiv mai mult sau mai putin constinent fixat.

Mentionez ca nu sunt interesat sa discut despre cat de adevarate sunt afirmatiile de mai sus ci mai degraba sa-mi exprim parerea in legatura cu efectele acestora.

Primul factor decisiv este accesul tot mai mare la informatie.

Ceea ce determina, insa, existenta si inflorirea zonei de sistem de gandire denumita aproape peiorativ "teoria conspiratiei" ar putea fi existenta PR-ului, ca si concept, in sine. Prapastia imensa ce s-a sapat intre ceea ce cred oamenii si ceea ce comunica public, nu ca si lucru tolerat ci indicat, recomandat si consiliat de specialisti este de vina partial pentru prapastia din increderea individului in sistem. Publicitatea, marketing-ul, public speaking-ul, discursul politc, comunicarea in mediul business, principiile eficientei bazate doar pe aport financiar - toate acestea agreseaza individul si formeaza ruptura periculoasa. A imbratisa acest sistem de gandire si a cauta "adevarul ascuns" in tot ce te inconjoara poate duce la paranoia clinica, in timp, dupa parerea mea. O persoana care gandeste tot timpul in spiritul teoriei conspiratiei nu-si mai da voie sa traiasca, "legalizand" frica. Aceasta este evident, o extrema catre care tind toti indivizii "infectati". Din observatiile mele inaintarea in varsta "ajuta" dar nu stiu exact ce anume din acest proces complex contribuie si in ce masura.

Monitorizarea constanta a informatiilor ce bombardeaza creierul si filtrarea lor prin prisma "conspiratiei" implica si un efort mental considerabil si daca aceste resurse sunt antrenate zilnic vor dezvolta o nevoie de a "extra-gandi" orice, de a imagina tot felul de povesti, filme, situatii presupuse, gelozii, comportament deviant si in cele din urma (auto)excludere din societate.


P.S.

Am citit un articol asemanator pe adevarul,ro scris de Vasile Ernu :

http://adevarul.ro/news/politica/Inapoi-mistica-despre-politica-economie-teologie-conspiratiei-1_57440a6f5ab6550cb83d418b/index.html


0 comments: